• Categories
 • GdC vol que el regidor d’Urbanisme comparegui al Ple pel cas Eden Roc

  29/08/2017

  Guíxols des del Carrer va fer públic un informe durant l’agost de l’any 2015 que denunciava que un ús inapropiat de la finca ubicada al davant de l’hotel Eden Roc. Es tracta d’un suposat xalet situat al carrer de Port Salvi, 122.   Una finca que s’estava utilitzant com a annex a l’hotel, s’ocupava la seva terrassa com a zona d’aparcament i no disposava de les
  corresponents llicències.

  En aquella època, la resposta del govern va ser que “ hi ha un expedient obert a urbanismes per saber si es tracta d’un habitatge turístic o no, i, en tot cas, es farà molt difícil decidir si es tracta d’un habitatge turístic o habitacions d’hotel”. Una resposta que dos anys després s’ha demostrat totalment inapropiada, segons denuncia GdC, que en més d’una ocasió ha denunciat que l’habitatge no té al dia la llicència de primera ocupació sense la qual no pot actuar com a habitatge d’ús turístic, i menys encara, d’ús hoteler.

  Ara, Guíxols des del Carrer, que  considera que el Ple té el deure i l’obligació de conèixer a fons les actuacions d’investigació que l’Oficina Antifrau ha dut a terme al nostre municipi per determinar si hi ha hagut irregularitats manifestes que necessitin depurar responsabilitats polítiques, vol que el regidor d’Urbanisme, Josep Saballs, comparegui en el proper plenari. 

   

  Us adjuntem l’informe elaborat per Guíxols des del carrer  per preparar la compareixença del regidor delegat d’Urbanisme.

  [embeddoc url=”http://www.tribunaganxona.cat/wp-content/uploads/2017/08/INFORME-GdC-irregularitats-Port-Salvi-122-def-1.pdf” download=”all” viewer=”google”]

   

   

   


  MES “es felicita” per l’aturada d’Urbanisme a una modificació del POUM

  28/06/2017
  El passat 18 de novembre de 2016 es va publicar al BOP una modificació del POUM guixolenc que s’havia aprovat durant el Ple del mes d’octubre.  En aquell plenari, l’equip de govern local defensava la “necessitat d’introduir una nova normativa que regulés de manera més flexible les densitats urbanístiques previstes al POUM”.
  Des de l’oposició, Moviment d’Esquerres (MES) advertia aleshores “els perills” d’aquella proposta, que el seu regidor Pere Albó creia que “anava molt més enllà del que la versió oficial reconeixia”.
  Finalment, el passat 20 d’abril, la Comissió Provincial d’Urbanisme de Girona va decidir aturar la proposta inicial del govern ganxó mitjançant una resolució   que evita “premiar
  indiscriminadament les pitjors pràctiques urbanístiques a la nostra ciutat”, segons declaracions de MES .
  Segons la Comissió d’Urbanisme de Girona “el canvi normatiu suposaria una aplicació genèrica en totes les qualificacions residencials del municipi i això podria alterar el model
  previst actualment pel planejament vigent”, malgrat que l’equip de govern, en el ple d’octubre, va defensar la “innocència” de la proposta, que segons MES “es volia introduir d’amagatotis mitjançant una disposició transitòria”.
  El redactat literal d’aquesta disposició deia que “als edificis existents a les diferents zones edificables, on hi hagi un nombre d’habitatges que superin les condicions de densitat que
  estableix el POUM, s’admetrà la divisió en propietat horitzontal que reconegui els habitatges existents com a finques independents sempre  que es constati documentalment (mitjançant la corresponent llicència d’obres, o mitjançant certificats d’empadronament o altres) que els esmentat habitatges eren preexistents abans de l’aprovació inicial del
  vigent POUM.”  MES creu que, amb aquests requisits “s’obvia si en el seu moment es va infringir o no la normativa urbanística”. “N’hi havia prou amb aportar un certificat d’empadronament o fins i tot un inquietant d’altres per acollir-s’hi, una porta per premiar indiscriminadament als infractors urbanístics amb una veritable amnistia”, reblen.
  Amb aquests antecedents, la Comissió d’Urbanisme exigeix al govern municipal que “acoti” les seves inicials intencions en tres sentits. En primer lloc,  limita l’aplicació als habitatges preexistents legalment implantats abans de l’aprovació inicial del POUM vigent; també limita l’acció als àmbits de sòl urbà on és una característica fonamental la conservació de l’estructura urbana existent, i no a tot el municipi com volia el govern; i per últim, la Comissió estableix que en les edificacions amb volum o ús disconforme només és acceptable l’aplicació “en relació amb el paràmetre de densitat” ja que la proposta inicial del govern permetia una altra interpretació.
  Des de Moviment d’Esquerres es feliciten de la decisió  presa per la Comissió Provincial d’Urbanisme i demanen al govern de la ciutat, i especialment al regidor d’Urbanisme, que “s’esforci en aplicar tan sols l’interès general a l’hora d’aprovar normatives urbanístiques” i es pregunten si el regidor “ha estat més sensible a allò particular que a allò comú”.

  L’Ajuntament estudia un nou model pel lateral interior del Passeig del Mar

  24/03/2016

  Una de les principals actuacions viàries que l’Ajuntament té programades per a aquest 2016 és la reforma del tram inicial de quatre carrers pendents d’adequar a la zona de prioritat per a vianants del nucli històric: els carrers Sant Llorenç, Sant Domènec i Sant Antoni i el carrer de la Creu, des del passeig del Mar fins a les interseccions respectives amb el carrer de la Rutlla. L’actuació, alhora, s’aprofitarà per començar a reduir el trànsit al vial lateral del passeig marítim, ja que la calçada a un únic nivell dels carrers Sant Llorenç i Sant Antoni arribarà fins al bulevard de sauló, com ja passa en el cas de la rambla Vidal.

  El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Josep Saballs, defensa el “canvi de tendència” per mirar de reduir el trànsit al lateral, un recorregut obligat ara mateix per accedir o sortir de l’aparcament subterrani de la plaça del Mercat, però en el cas del trànsit veïnal voldrien canalitzar-lo cap al carrer de Girona i els carrers de la Creu –de pujada– i Algavira –de baixada fins a la rambla del Portalet.

  Obres a la tardor

  La intenció inicial del govern ganxó era dividir l’execució dels treballs entre la primavera –en el cas dels dos carrers que no tenen continuïtat al nord per al trànsit– i la tardor per als dos restants. Però al final han decidit considerar tota l’actuació com un sol projecte i posar-lo a contractació amb vista a la tardor. Saballs argumentava ahir que accelerar els treballs podria haver implicat que hi hagués obres en curs a l’estiu, o bé aturades a mig fer. I han preferit agrupar els treballs en una sola tongada. El pressupost per posar a subhasta el paquet d’obres s’acostarà als 583.000 euros, una de les inversions més destacades previstes ara per a aquest any, a banda de les graderies i el condicionament de l’espai Guíxols Arena per a aparcament i concerts a tocar del camp de futbol de Vilartagues. Amb la incorporació de romanents, però, anunciaran altres inversions en les pròximes setmanes.

  Font: El Punt-Avui


  L’equip de govern mostra la feina feta durant el mandat

  01/04/2015

  El bipartit que ha format el govern municipal durant el mandat 2011-2015 va realitzar el passat dilluns 30 de març un balanç del govern en el qual han volgut expressar, per transparència i compromís amb la ciutadania, la feina feta durant el mandat.

  En una roda de premsa al Monestir van explicar quines línies van seguir a l’hora de governar la ciutat. El clima de bona entesa “ha estat present en tot moment”, segons Joan Alfons Albó, alcalde, i Pere Albó, vicealcalde. “Vam començar amb una encaixada de mans i així acabarem el mandat, tot i que molta gent pensava que no duraríem ni dos dies”, van dir.

  En un document que es va presentar es va reflectir la feina feta durant la legislatura, tot i que lògicament no hi surt tot el que s’ha fet aquests quatre anys perquè és una obra molt extensa. Els regidors presents (la majoria del govern, a excepció de Pau Casals, Pilar Giró i Joaquim Clarà, absents per motius professionals) van explicar què ha donat de si aquest mandat i van comentar les principals aportacions donades a cadascuna de les àrees.

  Per l’alcalde, Joan Alfons Albó, la trobada d’aquest dilluns “és necessària”, perquè “ens vam comprometre amb la ciutadania a exercir un pla i ara toca fer balanç de tot el que s’ha pogut fer, que és més del 85% del que vam dir que faríem”. “Mai no ens hem quedat aturats”, va dir, “i encara que ens quedin algunes coses per fer, hem fet una obra amb un bon equip”. L’alcalde va felicitar els regidors presents per la seva forma de fer ciutat: “Gràcies a la vostra disposició i temps, així com els vostres coneixements, per tal que la ciutat tiri endavant”. “No ha estat un mandat fàcil, però tampoc ens hem aturat: la crisi ens ha obligat a ser imaginatius, rigorosos i vetllar per tal que tot estigués de forma més que correcta. Partíem d’un endeutament del 63%, que ara mateix se situa al 45%, i es dóna la circumstància que en temps de crisi hem fet una de les inversions en obra pública més elevades en tota la història de l’Ajuntament: 5.700.000 euros”, va recordar l’alcalde.

  Per la seva banda, el vicealcalde Pere Albó va destacar que “s’ha demostrat que som persones de paraula”. “Vam començar amb una encaixada de mans i volem acabar el mandat amb el mateix to de positivitat que teníem”, va indicar. “Vam començar al 2011 explicant tot el que faríem, i avui, durant els últims dies del mandat, volem explicar que s’ha fet una gran tasca, que hem aportat estabilitat a la ciutat, que hem estat capaços de confegir pressupostos any rere any, i que la ciutat no s’ha aturat sinó al contrari, ha fet un pas molt important”.

  Un per un, els regidors van anar passant per la roda de premsa, explicant diferents accions realitzades en aquests quatre anys. En el cas d’Urbanisme, per exemple, Joan Vicente va destacar el planejament de la ciutat. “Calia utilitzar els instruments de planejament per tal de posar ordre, endreçar la ciutat”. Segons Vicente, això s’ha aconseguit a llocs com el Port, on ara hi ha activitat “S’ha donat el cas, mai vist fins ara, que hi ha hagut més o menys una aprovació de planejament cada dos mesos. Això vol dir que l’Equip d’Urbanisme està ben preparat. En aquest mateix ple que va imminentment acabarem amb un nou projecte de planificació, és el nou Institut Sant Elm, però també hem fet el pla de Calassanç, o acabarem amb una vella aspiració, crear els horts urbans, que ben aviat seran realitat”, va dir Vicente. Igualment, lligat a la seva àrea, “tenim ara vuit habitatges socials, quan partíem fa quatre anys només amb un” i, lligat amb habitatge, “la borsa de lloguer ara disposa de 55 pisos per a la ciutadania: partíem de zero”. El regidor ha recordat que “gestionem uns ajuts que se situen a la vora d’uns 300.000 euros l’any”.

  balan


   

  Podeu veure la memòria completa clicant aquí


   


  Tres alternatives per al pàrquing del Passeig

  10/02/2015
  El govern ganxó ja té l’estudi de viabilitat per dissenyar les obres i explotació posterior d’un aparcament subterrani sota la façana litoral. Finalment restarà circumscrit només a l’àmbit del passeig dels Guíxols –des de l’edifici del Casino dels Nois fins a l’entrada del port vell–, tot i que la proposta inclou tres alternatives amb capacitats i costos de construcció diferents. El regidor d’Urbanisme, Joan Vicente, va apostar en l’últim ple per estudiar les alternatives i començar a definir un projecte cap al març, ja que era un dels compromisos de l’acord de mandat entre CiU i el PSC. Però els quatre grups de l’oposició troben electoralistes els terminis i aposten per refredar el debat i estudiar opcions més austeres.El bipartit al govern va descartar que el pàrquing s’estengués sota la totalitat del passeig del Mar, per preservar l’arbrat centenari i els jardins de Juli Garreta. Amb aquests condicionants, l’estudi planteja excavar una o dues plantes al llarg del passeig dels Guíxols; la segona, complementària, d’afegir-hi un braç entre el bar El Corsari i el port vell, i una tercera opció, que discorreria també pel subsòl de l’esplanada d’aparcament que hi ha a davant mateix de la platja portuària i la zona d’avarada de Llop de Mar. Aquesta última fórmula oferiria més capacitat, però també seria més costosa, ja que la proximitat al mar implicaria fer murs pantalla i preveure l’evacuació de les aigües freàtiques.

  L’oposició vol consens

  Més enllà de les paraules de Vicente en el ple, el portaveu de Tots per Sant Feliu (TSF), Carles Motas, criticava ahir la “manca de debat i diàleg durant tot el mandat”. Recordava que la construcció de l’aparcament ja va marcar la campanya del 2011 i per això qüestionava que ara, a pocs mesos d’eleccions, torni a sortir a la llum pública.

  Pels portaveus d’ERC, el PP i ICV, l’estudi també arriba massa tard. El republicà Jordi Vilà i Òscar Àlvarez (PP) plantejaran ajornar qualsevol decisió fins al pròxim mandat. I l’ecosocialista Joan Prat creu que és un debat perillós de reobrir a tres mesos dels comicis: “Pot generar molt de rebuig, fins i tot entre sectors pròxims a CiU”, augurava ahir.

  Opcions menys costoses

  Prat recordava ahir que fa un any ja va plantejar estendre l’estudi de viabilitat a la zona verge del sector de cala Sants, on tant ICV com ERC continuen defensant un aparcament en altura complementat amb un altre gran pàrquing dissuasiu a la Corxera, a l’altre extrem del centre. Argumenten, igual que Álvarez, que serien més barats de fer i de tarifes, i que traurien trànsit de pas a l’eix del passeig.

  Font: Emili Agulló – El Punt-Avui.


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies