• Categories
 • Isidre Ribera, Medalla d’Or de la ciutat

  27/12/2018

  L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, de mans del seu actual alcalde Carles Motas, va lliurar el passat dissabte 22 de desembre la Medalla d’Or de la ciutat a Isidre Ribera i Bech, en un acte a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Ribera va rebre la distinció per la seva implicació en el teixit associatiu local, i la bona predisposició en benefici de la ciutat i el seu patrimoni cultural.

  En un acte molt emotiu, l’alcalde va repassar la trajectòria de Ribera i la seva participació en moltes entitats i associacions ganxones, des d’àmbits educatius, culturals, esportius, socials o de recuperació de la memòria de la història de la ciutat.

  L’homenatjat va agrair la medalla, i va fer extensiu el mèrit a tota la seva família, i va fer una crida a les persones que senten el desig de treballar per a la resta de ciutadans a que “abandonin el sofà de casa”. “Dissortadament no hi ha cues per entrar en les associacions i aquesta tendència l’hem d’anar canviant”, va dir.


  Sant Feliu celebrarà l’any Caimó el 2019

  22/12/2018

  Durant l’any 2019 se celebraran dos importants aniversaris històrics a Sant Feliu i al conjunt de les nostres comarques: el 150è del famós Foc de la Bisbal i el 200è del naixement del prohom Pere Caimó, dos referents injustament desconeguts per a molts empordanesos fins que Àngel Jiménez n’ha publicat una sèrie de bons articles en els darrers mesos.

  Efectivament, el ganxó Pere Caimó (1819-1878) ha de ser considerat un dels referents socials i polítics del segle XIX gironí juntament amb Abdon Terrades, Francesc Sunyer, Narcís Monturiol, el músic Joan Goula o Isabel Vila, considerada aquesta la primera sindicalista catalana, per anomenar-ne només uns quants. Caimó va ser diputat a Corts pels republicans federals i alcalde de Sant Feliu en moments molt difícils. Va haver d’enfrontar-se a una església molt dominant i integrista i a una monarquia opressora, no tan diferent a la que patim avui podríem afegir.

  Caimó va liderar l’ample moviment republicà, antilleves militars i progressista que advocava la superació de l’arnat i corrupte regnat d’Isabel II i la introducció de mesures socials progressistes per modernitzar la societat. Considerava que la revolució que s’havia iniciat el 1868 l’havia traïda el General Prim tot mostrant  una agenda monàrquica i conservadora gens permeable al progrés social. La reacció de Pere Caimó, com a digne representant dels ganxons de classe treballadora, era de proclamar la República a Girona. Per fer-ho, el van seguir milers d’empordanesos de totes les poblacions veïnes –Calonge, Palamós, la Vall d’Aro, Palafrugell- una mena d’exèrcit popular formada majoritàriament de tapers. En paral.lel, Isabel Vila es va fer famosa formant un cos d’infermeres que els va servir a l’enfrontament amb l’exèrcit espanyol a la Bisbal, on només foren dispersats després d’oposar-hi una dura resistència i en raó d’una falsa operació de negociació que va acabar amb la detenció de Caimó a traïció.

  Per celebrar aquestes efemèrides, s’ha creat un Grup Promotor. En mutu acord amb l’Ajuntament de Sant Feliu, i altres contrades, s’està preparant un seguit d’actes per recordar l’aniversari del naixement de Caimó, al voltant de l’u d’abril, com ara una sèrie de visites guiades pel Sant Feliu Republicà i la representació de l’obra “Isabel Vila al Foc de la Bisbal” –monòleg protagonitzat per la popular actriu Carme Sansa– a diverses poblacions del Baix Empordà, Gironès i la Selva durant el curs de l’any. Se’n farà una funció estel·lar a la Bisbal el mateix dia 6 d’octubre, dia en què farà exactament 150 anys del Foc de la Bisbal.

  Per més informació, o per participar-hi, us podeu dirigir al Grup Promotor del Bicentenari Caimó a l’adreça electrònica anyCaimo@gmail.com.

  Toni Strubell


  Primers noms del Porta Ferrada 2019

  Patti Smith, The Human League, Luz Casal i la tribute band God Save The Queen, que homenatja el grup de Freddie Mercury, actuaran l’estiu vinent al 57è Festival de la Porta Ferrada.

  29 de juliol, God Save the Queen. La banda tribut de Queen més reconeguda del món tornarà a Porta Ferrada, després del seu èxit aconseguit l’any 2016 al mateix escenari, en un concert per reviure els hits de la mítica banda de Freddie Mercury.

  6 d’agost, Luz Casal. Una de les veus més destacades de l’escena espanyola, vella coneguda del festival, arribarà a Porta Ferrada per presentar el seu darrer treball discogràfic Que corra el aire.

  7 d’agost, Patti Smith. La icona femenina del rock oferirà a Sant Feliu l’únic concert a Catalunya dins la seva gira europea 2019, fent un repàs intens a la seva extensa discografia.

  14 d’agost, The Human League. La banda britànica, pionera del synth-pop als anys 80, farà un concert exclusiu a Catalunya on està garantida una veritable festa dels 80, amb els seus èxits més reconeguts com Don’t You Want Me.


  Curs de Seguretat per a infraccions en la via pública

  27/12/2018

  Del dia 10 al 14 de desembre es va celebrar a la nostra ciutat un curs sobre la Llei Orgànica 4/2015 de Protecció de la Seguretat Ciutadana a càrrec de Francesc Igualador, amb la participació d’agents de la comarca.

  En el curs es va tenir en compte una visió molt pràctica de les sancions administratives referents a infraccions amb danys a béns immobles d’ús o servei públic així  com béns mobles o immobles privats de la via pública, sempre que no siguin infraccions penals; un tipus de delicte moltes vegades produïts per colles de joves menors d’edat.

  L’instructor, per poder iniciar el corresponent tràmit, necessita la descripció de la infracció comesa, motiu pel qual l’agent de l’autoritat ha de descriure la infracció, descripció del lloc i la forma com s’ha comès aquesta infracció.

  Les infraccions més corrents que es donen són el consum i tinença de substàncies estupefaents, utilització d’armes i mitjans per cometre agressions, negativa a identificar-se, ocupacions  d’habitatges, actes de plantació i cultiu il·lícit, …

  També es va valorar la possibilitat que algunes infraccions administratives es poguessin tramitar a nivell d’Ordenances Municipals de Civisme, per tal que l’Ajuntament se’n pogués beneficiar com administració local, i evitar així que part dels diners de les infraccions anés a altres administracions.


  Intervenció artística a les escales del carrer Penitència

  21/12/2018

  El passat dimecres, 18 estudiants de batxillerat artístic de l’institut Sant Elm, en coordinació amb el col·lectiu cultural de la nostra ciutat Aleph, van fer “pujar els peixos” a les escales del carrer Penitència, al costat de l’escola Sant Josep. Aquesta iniciativa, amb el suport de l’ajuntament, s’emmarca dins de les activitats d’Aleph com a contribució a la participació del jovent en el desenvolupament cultural.


  Aleph ja ha fet dues altres intervencions, dins el pla d “Espais que parlen”, una al barri de Tueda, al carrer de Sant Isidre, i la segona a l’entrada de la llar d’infants de l’escola Baldiri Reixach. 

  Un moment de la configuració del treball artístic (Fotos: ALEPH)

  L’any vinent està prevista alguna altra actuació d’aquest tipus.


  Al límit del temps

  18/12/2018

  El Guíxols, després d ́una setmana de descans, tenia prohibida la patinada, i menys a casa, i amb l ́obligació de seguir sumant de tres en tres, deixant els punts a Sant Feliu abans de visitar el terreny de l ́Escala diumenge vinent i demostrant que, tot i les importants baixes, són un equip que mai es rendeix i que és capaç de superar totes les adversitats.

  I és que una setmana més, a part dels lesionats de llarga durada Yasin i Castelló, s ́hi han ajuntat Toribio i Brice, no disposant, tampoc, de Riki per sanció ni d’Eloy Gámez ni de Musa. La nota positiva va ésser el retorn de Xavi Mora.

  Tot i això, els blaugrana van assolir un triomf agònic en l ́últim sospir del partit, tot i haver arribat al repòs amb un avantatge de 2 a 0, en un primer període en què ambdós equips van generar oportunitats, no obstant les quals foren els del Josep Suñer els que les aprofitaren.

  A la represa, l ́encontre es va rompre i els visitants igualaren el parcial i a més fallaren un dels dos penals que el xiularen a favor. Els de la nostra ciutat, però, no afluixaren i seguiren posant setge a la porteria contrària, fins que en el temps de descompte tingueren el premi que va merèixer la seva actitud i insistència envers la victòria i, amb deu jugadors, transformant una falta lateral que va acabar Cantero, conqueriren uns punts que eren imprescindibles per situar-se a un parell dels dos capdavanters.

  L ́inici del matx va ésser d ́un domini total dels de la nostra ciutat, però l’únic perill fou pel forasters, que als 10 min. obligaren a Donat a refusar una esfèrica per la línia de fons. La primera aproximació dels d ́aquí, per Feixas, que va xutar fora. També ho provà Juanola, que va rematar a les mans del porter. També els del Gironès a la sortida d ́un córner, en què la pilota es passejà per davant de porta sense que ningú la toqués. L ́1-0, per Marc Feixas, que va recollir una esfèrica després d ́una gran jugada de Lanzas, i va marcar amb un tret ras des de la frontal. Els de la nostra ciutat patien en jugades d ́estratègia i veieren com el rival tenia l ́empat a l ́abast a la sortida d ́un altre còrner. El 2 a 0, per Juanola, que va enviar al fons de la xarxa una pilota que va deixar morta Romero a la frontal de l ́àrea petita en rebutjar un tret de Marc Feixas.

  Només començar el segon temps, gol de penal del Quart, que va estar a punt d ́aturar Donat. Sanku va tenir l ́opció de fer el tercer, marxant de tots els que el marcaven, però no va poder superar el porter. Un altre córner que gairebé acaba en gol pel Quart. Als 57′, va reaparèixer Xavi Mora després de perdre ́s vuit partits per lesió. L ́empat a dos, en un xutàs de Ros des de fora de l ́àrea. Després, penal pels forasters i vermella directa per Bilal per agressió, però fallen la pena màxima en xutar fora a la dreta de Donat. I el deliri del 3 a 2, en una falta lateral que es tragué molt ràpid i Cantero acabà en gol, fent xalar la graderia del Municipal i tota la família blaugrana.

  Toni Sánchez va fer un parell de canvis a l ́alineació respecte de la precedent, entrant Kuhn i Pato en lloc de Riki i Eloy Gámez.

  Campionat Segona Catalana – Grup I

  A.D. GUÍXOLS, 3 – U.E. QUART, 2

  A.D. Guíxols: Donat, Kuhn, Lanzas (Cantero,85 ́), Toumani, Bilal, Pato (Xavi Mora,57 ́), Amós Gasca, Zayas (Callicó,75 ́), Marc Feixas, Juanola (Moha,75 ́) i Sanku.​
  U.E. Quart: Romero, Pont, Virolés (Mahamadou,68 ́), Givica, Ros, Nil (Lidón,85 ́), Nicola, Roca, Tirso (Òcar Trigo,57 ́), Pinto i Brunsó (Pau Teixidor,68 ́).
  Gols: 1-0(40 ́)Marc Feixas. 2-0(44 ́)Juanola. 2-1(46 ́)Nil (p.). 2-2(71 ́)Ros, 3-2(89 ́)Cantero.
  Àrbitre: Berjaga Ruz. T.G.: als locals Lanzas i Sanku; i al visitant Virolés. T.V.: al local Bilal(84 ́) per vermella directa.

  Diumenge és el gran dia, tot coincidint amb l ́encontre al camp d ́un dels dos líders, l ́Escala, on hi ha molt a guanyar i poc a perdre, donades les circumstàncies en què l ́enfrontarà el conjunt de Sant Feliu que, segur, que com sempre, es deixarà la pell al camp.


  Un treball d’art urbà portarà peixos al carrer Penitència

  17/12/2018

  Aquest dimecres, els peixos s’enfilaran per les escales del carrer de la Penitència, al costat del Col · legi Sant Josep. Es tracta del projecte Escalart, que forma part del “Espais que parlen” d’Aleph.

  En aquest cas,  la intervenció es fa coordinadament entre el  Departament d’Expressió Plàstica de l’Institut Sant Elm i l’Associació Aleph.

  Cada graó de l’escala portarà part del dibuix dissenyat per l’alumnat de batxillerat artístic del Sant Elm i formarà un tot coherent vist en la perspectiva de l’escala.

  A la intervenció hi participaran 16 alumnes de 2on de Batxillerat  i artistes del col·lectiu cultural amb la col · laboració de l’ajuntament de la ciutat.
  A partir de les 10.30 començarà l’activitat, que donarà un altre aire a la realitat, transportant alè de mar al carrer i a aquestes escales tan trepitjades des de fa dècades per escolars de la ciutat.
  Durant la realització del treball, l’ajuntament s’encarregarà de desviar el pas de les persones que poguessin dificultar la feina. El veïnat serà avisat amb antelació. La decoració artística de les escales es podrà veure acabada la mateixa tarda de dimecres.


  Nova exposició “Banys de Mar: Salut i oci”

  12/12/2018

  El Museu d’Història inaugura el 16 de desembre de 2018 a les 11, a les sales remodelades de l’antic Hospital (c. Hospital, 25-35), l’exposició: “Els banys de mar: salut i oci”, amb motiu del centenari dels Viatges Blaus organitzats pel guixolenc Jaume Marill des de Barcelona per fer conèixer la Costa Brava. Els eixos de la mostra són tres: per una banda, el primer turisme que barrejava salut i cultura; per altra banda, com la societat que acollia els primers visitants bastí una ciutat més saludable; finalment, es reivindica el paper històric de metges, farmacèutics, practicants i remeieres.

  Els horaris de l’exposició seran:

  De dilluns a dijous, de 11 a 14 h.

  Divendres i dissabtes, de 11 a 14 h. i de 16 a 18 h.

  Diumenges i festius, de 11 a 14 h.

  Organitzat per l’Ajuntament de la ciutat i el Col·legi Oficial de Metges de Girona, amb la col·laboració del Departament de Cultura i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural de la Universitat de Girona, l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro i l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro-S’Agaró.


  Activitats de Nadal 2018

  04/12/2018

  Des del passat divendres 30 de novembre, quan es va inaugurar la il·luminació nadalenca,  fins al 7 de gener, es celebren a Sant Feliu un munt d’activitats per a totes les edats.

  Dijous 6 de desembre

  *Taller: Panereta de Nadal de pastilles de sabó de 10.30 a 13h. A partir de 6 anys. Preu: 15€. Places limitades. Lloc: Espai La Milana (c/ Girona, 40). Inscripcions i reserves:  espailamilana@gmail.com o al tel. 697248119

  *Taller: Espelmes personalitzades de 17 a 19hA partir de 4 anys. Preu: 15€. Places limitades. Lloc: Espai La Milana (c/ Girona, 40). Inscripcions i reserves:  espailamilana@gmail.com  o al tel. 697248119

  *Teatre inclòs dins el festival “Temporada Alta”. Les noies de Mossbank Road. Una comèdia dramàtica amb Cristina Genebat, Clara Segura i Marta Marco dirigit per Sílvia Munt. A les 18h al Teatre Auditori Narcís Masferrer. Venda d’entrades a l’Oficina de Turisme i al web www.temporada-alta.com.

  Divendres 7 de desembre

  *FIRA DE NADAL. De 10:30 a 14:00h i de 16:00 a 20:00h parades de venda de productes artesanals i nadalencs a La Rambla

  De 10,30 a 14h Penjador de porta i titelles de Nadal. A la parada de QKDS. Preu  2€.

  D’11,30 a 13,30h Scrap infantil: postals de Nadal. Dirigit per Scrapmaniàtics Associació. *Inscripcions anticipades a scrapmaniatics@gmail.com o directament a la carpa de tallers de la fira. Places limitades.

  D’11,30 a 13,30h Arbre de Nadal per pintar i decorar. Dirigit per ACAF (Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia). Preu: 4€. *

  D’11,30 a 13,30h Decoració de Nadal: pinya amb espelma per pintar i decorar. Dirigit per Taller d’Art La Pinzellada. Preu: 5€. *

  De 16 a 20h penjador de porta i titelles de Nadal. A la parada de QKDS. Preu  2€.*

  De 17 a 19,30h Scrap infantil: decoració nadalenca. Dirigit per Scrapmaniàtics Associació. *Inscripcions anticipades a scrapmaniatics@gmail.com o directament a la carpa de tallers de la fira. Places limitades.

  De 17 a 19,30h Llibreta i llapis de Nadal. Dirigit per Festa i Paper. Preu: 3€. *

  De 17 a 19,30h Decoració de Nadal: pinya amb espelma per pintar i decorar. Dirigit per Taller d’Art La Pinzellada. Preu: 5€. *

  *No cal inscripció prèvia. Lloc: carpa municipal

  Dissabte 8 de desembre

  *FIRA DE NADAL. De 10:30 a 14:00h i de 16:00 a 20:00h parades de venda de productes artesanals i nadalencs a La Rambla

  De 10,30 a 14h penjador de porta i titelles de Nadal. A la parada de QKDS. Preu  2€.*

  D’11,30 a 13,30h Pals de tió. Dirigit per Guíxols Comerç i Turisme Associació.  Gratuït. *

  D’11,30 a 13,30h DLAND reutilitza i juga. Dirigit per DLAND. Gratuït. *

  D’11,30 a 13,30h Amigurumi nadalenc. Dirigit per Fils i Pollets. Preu: 20€. A partir de 16 anys. *Inscripcions anticipades a filsipollets@gmail.com o directament a la carpa de tallers de la fira. Places limitades.

  D’11,30 a 13,30h en anglès: decoració de Nadal. Dirigit per Kids and Us. Preu: 2,50€. *

  De 16 a 20h penjador de porta i titelles de Nadal. A la parada de QKDS. Preu  2€.*

  De 17 a 18h Mitjons de Nadal. A la parada de La Marconia. Dirigit per Activijocs. Preu: 3€ el tiquet o gratuït per cada 10€ de compra.

  De 17 a 19,30h DLAND reutilitza i juga. Dirigit per DLAND. Gratuït. *

  De 17 a 19,30h Imans de Pare Noel i els 3 Reis. Dirigit per Festa i Paper. Preu: 2€ l’iman. *

  *No cal inscripció prèvia. Lloc: carpa municipal

  *Visita guiada “El jardí melangiós” al cementiri de Sant Feliu. A les 11h. Activitat gratuïta però d’inscripció prèvia. Les places són limitades. Informació i inscripció: Museu d’Història (museuhistoria@guixols.cat; tel. 972.82.15.75) i Oficina de Turisme. Organitza: Museu d’Història. Col·labora: Associació d’Amics del Museu.

  *Festa del Tió Ganxó. Maquillatge nadalenc, gimcana CaçaTió (cal inscriure’s tel. 679781130) i gran “cagada popular” del tió ganxó. D’11 a 13h al Parc de les Eres. Activitats gratuïtes. A càrrec d’Esquitx. Organitza: Associació de Veïns de Tueda i col·labora l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

  Diumenge 9 de desembre

  *FIRA DE NADAL. De 10:30 a 14:00h parades de venda de productes artesanals i nadalencs a La Rambla.

  De 10,30 a 14h penjador de porta i titelles de Nadal. A la parada de QKDS. Preu  2€.*

  D’11,30 a 13,30h Arbre dolç de Nadal. Dirigit per Golosos. Preu: 4€. *

  D’11,30 a 13,30h Decoració de Nadal. Dirigit per Centre Ohana. Preu: 3,50€. *

  D’11,30 a 13,30h Arbre de Nadal per pintar i decorar. Dirigit per ACAF (Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia). Preu: 4€. *

  D’11,30 a 13,30h en anglès: postals de Nadal. Dirigit per Kids and Us. Preu: 2€. *

  *No cal inscripció prèvia. Lloc: carpa municipal

  *3a Festa de la Gent Gran. A les 13.30h dinar popular i ball amb l’orquestra “La Chatta” a l’envelat del Guíxols Arena. Venda d’entrades a l’Oficina de turisme. Les places son limitades.

  Dijous 13 de desembre

  *Audició Gent Gran dels alumnes de l’Escola de Música. A les 16h a la residència de la Gent Gran de la plaça Miquel Murlà. Gratuït. Organitzen: Escola Municipal de Música i Residència de Gent Gran.

  *Audició Asil Surís dels alumnes de l’Escola de Música. A les 17.15h a l’Asil Surís. Gratuït. Organitzen: Escola Municipal de Música i Asil Surís.

  Divendres 14 de desembre

  *Cantada de nadales de la coral Gesòria del Casal Tueda i tot seguit “Berenar de Nadal”. Per als socis. A les 17h al Centre Cívic Tueda. Organitza: Centre Cívic Tueda – APITE.

  *Cicle Gaudí – Cinema català. Projecció de la pel·lícula Les distàncies. Versió original en català. A les 21h al Casino Guixolenc (passeig del Mar, 36-38). Entrada general 4,50€, club Vanguardia 2×1. Organitza: Acadèmia del Cinema Català, Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols amb la col·laboració de l’AFIC i Casino Guixolenc.

  Dissabte 15 de desembre

  *Taller: Un Warhol per Nadal. A les 10.30h a la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit. Gratuït. No cal inscripció prèvia.

  *Storytime The Elf’s inventions, a càrrec de Kids&Us. Per a públic familiar, recomanat a partir de 3 anys. A les 11.30h a la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit.

  *Fes cagar el tió. De 18 a 19h a la Placeta Sant Joan. Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. 

  Diumenge 16 de desembre

  *69è Aplec del Montclar. Puja al cim del Montclar. Farem el pessebre de fang. Per més informació al web cemontclar.cat i al telèfon 693552138. Organitza: Centre Excursionista Montclar.

  *Escudellada en benefici de la Marató TV3. A les 12h a la Rambla Vidal. Organitza: Guíxols Comerç i Turisme Associació.

  *Inauguració del Pessebre de la Porta Ferrada. A les 13h davant de la Porta Ferrada. Amb la participació de les corals de la ciutat. Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i Corals de la ciutat.

  Dilluns 17 de desembre

  *Cantada de nadales de la coral Salvador Espriu. A les 16.30h a la Residència de Gent Gran de la plaça Miquel Murlà. Organitza: Centre Cívic Vilartagues.

  Dimarts 18 de desembre

  *Actuació de la Coral Gesòria a les 16h a la Residència de la Gent Gran de la plaça Miquel Murlà.

  Dimecres 19 de desembre

  *Cantada de nadales de la coral Salvador Espriu. A les 16.30h a l’Asil Surís de la plaça Alabric. Organitza: Centre Cívic Vilartagues.

  Dijous 20 de desembre

  *Concert de Nadal del grup d’alumnes fins a 8 anys. A les 18.30h al Teatre Auditori Municipal Narcís Masferrer. Gratuït. Organitza: Escola Municipal de Música.

  Divendres 21 de desembre

  *Concert de Nadal dels grups dels alumnes de 8 a 18 anys. A les 19h al Teatre Auditori Municipal Narcís Masferrer. Gratuït. Organitza: Escola Municipal de Música.

  *Concert de Nadal de les corals de la ciutat. A les 22h a la parròquia del Monestir. Gratuït. Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

  Dissabte 22 de desembre

  *Marató de donació de sang al Guíxols Arena. A les 10.30h Actuació de la Coral Gesòria del Casal Tueda. A les 12h Orquestra de corda de l’Escola de Música. Gratuït.

  Dimecres 26 de desembre

  *Els Pastorets. A les 12h al Teatre Auditori Narcís Masferrer. Preu: 8€. Venda anticipada d’entrades a l’Oficina de Turisme o una hora abans de l’espectacle a la taquilla del Teatre-Auditori. Organitza: Agrupació Teatral Benet Escriba.

  *Audició de Sardanes amb la cobla Tres Vents de la Catalunya NordA les 12h al passeig del Mar (davant del restaurant Marabú). Gratuït. Organitza: Agrupació Amics de la Sardana.

  *La Quina del Futbol Ganxó. De 17 a 21h, a l’envelat del Guíxols Arena. Organitza: Ateneu Deportiu Guíxols.

  Dijous 27 de desembre

  *Parc infantil de Nadal – Ganxoparc. De 10.30 a 13.30h i de 17 a 20h. Al Pavelló Municipal La Corxera. Preu sessió: 3€ , abonament 10 sessions 15€. D’1 a 14 anys. Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

  *Taller de fanalets. de 17 a 19h a la biblioteca del Museu de la Joguina. Per a inscripcions i més informació: Museu de la Joguina tel. 972 82 22 49 o botiga@museudelajoguina.com. Preu: 4€ per fanalet (inclou els materials).

  *Actuació Coral Gesòria. A les 16h a l’Asil Surís, plaça Alabrich.

  Divendres 28 de desembre

  *Parc infantil de Nadal – Ganxoparc.  De 10.30 a 13.30h i de 17 a 20h. Al Pavelló Municipal La Corxera. Preu sessió: 3€ , abonament 10 sessions 15€. D’1 a 14 anys. Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

  *Taller de fanalets. d’11 a 13h i de 17 a 19h a la biblioteca del Museu de la Joguina. Per a inscripcions i més informació: Museu de la Joguina tel. 972 82 22 49 o botiga@museudelajoguina.com. Preu: 4€ per fanalet (inclou els materials).

  Dissabte 29 de desembre

  *Parc infantil de Nadal – Ganxoparc.  De 10.30 a 13.30h i de 17 a 20h. Al Pavelló Municipal La Corxera. Preu sessió: 3€ , abonament 10 sessions 15€. D’1 a 14 anys. Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

  *Els Pastorets. A les 18h al Teatre Auditori Narcís Masferrer. Preu: 8€. Venda anticipada d’entrades a l’Oficina de Turisme o una hora abans de l’espectacle a la taquilla del Teatre-Auditori. Organitza: Agrupació Teatral Benet Escriba.

  Diumenge 30 de desembre

  *Parc infantil de Nadal – Ganxoparc.  De 10.30 a 13.30h i de 17 a 20h. Al Pavelló Municipal La Corxera. Preu sessió: 3€ , abonament 10 sessions 15€. D’1 a 14 anys. Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

  *Els Pastorets. A les 18h al Teatre Auditori Narcís Masferrer. Preu: 8€. Venda anticipada d’entrades a l’Oficina de Turisme o una hora abans de l’espectacle a la taquilla del Teatre-Auditori. Organitza: Agrupació Teatral Benet Escriba.

  Dilluns 31 de desembre

  *Parc infantil de Nadal – Ganxoparc.  De 10.30 a 13.30h. Al Pavelló Municipal La Corxera. Preu sessió: 3€ , abonament 10 sessions 15€. D’1 a 14 anys. Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

  *Sant Silvestre Ganxona (prova no competitiva sense classificació). A les 18h. Distàncies: 4,7 km i 9,4 km. Inscripcions a les 17h als Jardins Juli Garreta. Recorregut: Jardins Juli Garreta, punta del Moll, Port Salvi, i tornada als jardins Juli Garreta. Porteu-vos la gorra de pare Noel per marcar-la. Més info: www.clubaquaticxaloc.com. Organitza: Club Aquàtic Xaloc i col·labora l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

  *Sopar–Ball–Cotilló de Cap d’Any per als socis a càrrec del grup “So de Sos”, Francesc Mas i Maria José. A les 21h al Centre Cívic Tueda – APITE. Organitza: Centre Cívic Tueda.

  *Festa de Cap d’Any per als socis. Sopar a les 21h al Centre Cívic Vilartagues. A les 24h celebració de l’entrada a l’Any Nou i ball amb l’organista José García. Organitza: Centre Cívic Vilartagues.

  *Festa de Cap d’Any amb la Salseta del Poble Sec a Guíxols Arena. Entrada lliure. A partir de les 00.30h. Posteriorment DJ Ivanote. Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

  Dimarts 1 de gener

  *Tots a l’aigua. Primer bany de l’any. A les 12,30h inscripcions. A les 13h remullada a la platja (davant l’Ajuntament). Organitza: Club Aquàtic Xaloc i CE Montclar. Col·labora: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

  *La Quina del Futbol Ganxó. De 17 a 21h, a l’envelat del Guíxols Arena. Organitza: Ateneu Deportiu Guíxols.

  Dimecres 2 de gener

  *Parc infantil de Nadal – Ganxoparc.  De 10.30 a 13.30h i de 17 a 20h. Al Pavelló Municipal La Corxera. Preu sessió: 3€ , abonament 10 sessions 15€. D’1 a 14 anys. Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

  *Taller de fanalets. de 16 a 18h a la biblioteca del Museu de la Joguina. Per a inscripcions i més informació: Museu de la Joguina tel. 972 82 22 49 o botiga@museudelajoguina.com. Preu: 4€ per fanalet (inclou els materials).

  *Arribada del Patge Reial. A les 19h al Museu d’Història de la Joguina. Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. Col·labora: Museu d’Història de la Joguina i Colla Gegantera Ganxona.

  Dijous 3 de gener

  *Parc infantil de Nadal – Ganxoparc.  De 10.30 a 13.30h i de 17 a 20h. Al Pavelló Municipal La Corxera. Preu sessió: 3€ , abonament 10 sessions 15€. D’1 a 14 anys. Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

  *Taller de fanalets. de 16 a 18h  a la biblioteca del Museu de la Joguina. Per a inscripcions i més informació: Museu de la Joguina tel. 972 82 22 49 o botiga@museudelajoguina.com. Preu: 4€ per fanalet (inclou els materials).

  *Arribada del Patge Reial. A les 19h a la plaça Salvador Espriu. Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. Col·labora: Colla Gegantera Ganxona.

  *Arribada del Patge Reial. A les 19h al Museu d’Història de la Joguina. Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. Col·labora: Museu d’Història de la Joguina i Colla Gegantera Ganxona.

  Divendres 4 de gener

  *Taller de fanalets. d’11 a 13h i de 17 a 19h a la biblioteca del Museu de la Joguina. Per a inscripcions i més informació: Museu de la Joguina tel. 972 82 22 49 o botiga@museudelajoguina.com. Preu: 4€ per fanalet (inclou els materials).

  *Arribada per mar dels Carters Reials. A les 18.30h a la platja. Desfilada pels carrers del centre de la ciutat. Tot seguit Encesa de l’Estel de Nadal. Espectacle audiovisual al Monestir de Sant Feliu de Guíxols i desprès recollida de cartes amb l’assistència dels Carters Reials a la Porta Ferrada. Organitza: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

  Dissabte 5 de gener

  *Cavalcada dels Reis Mags d’Orient. A les 19h. Recorregut: sortida zona esportiva Vilartagues, ctra. Girona, rambla Vidal, passeig del Mar, av. Juli Garreta i plaça Monestir. Tot seguit Acte de benvinguda i lliurament de les claus de la ciutat.Espectacle audiovisual al Monestir i després recollida de cartes amb l’assistència dels Reis Mags d’Orient a la Porta Ferrada.

  ALTRES ACTIVITATS

  AQUEST NADAL LA TEVA AVENTURA COMENÇA AL MUSEU

  *Del 15 de desembre al 7 de gener. A la nova exposició del Museu d’Història a l’Antic l’Hospital. Joc de pistes “Aquest Nadal la teva aventura comença al Museu”. Els nens i les nenes es convertiran en petits detectius per descobrir els missatges secrets que amaguen els museus. Hauran de buscar estrelles de Nadal perdudes o descobrir frases secretes, i a més hi haurà premis. Aquesta és una activitat que es farà simultàniament als 26 museus de les comarques de Girona que integra la Xarxa de Museus Locals de Catalunya a Girona.

  EL LABERINT DELS CAGANERS

  Hola de nou heroïnes i herois dels museus! Us proposem el següent repte per aquest Nadal. Resulta que els Caganers del Museu d’Història s’han perdut en un laberint i necessitem la vostra ajuda per localitzar-los, aparellar-los i dur-los a bon port. Abans, però, caldrà saber en quina exposició s’han amagat. Demaneu el joc del Laberint dels Caganers quan aneu al Parc Infantil de Nadal. El podreu fer vosaltres solets o en família perquè hi ha dos nivells de dificultat. Que l’aventura continuï!


  GdC diu que la regidora de Serveis no explica al Ple el nou contracte de neteja

  03/12/2018

  El mes de setembre, una moció presentada al Ple per CiU va aconseguir els vots necessaris per tal que la regidora delegada del servei, Laura Aiguaviva, expliqués davant el plenari les característiques del nou contracte de neteja i els motius del retard en la seva redacció.
  Un mes després, el govern va presentar un nou acord provisional de pròrroga amb CESPA. Des d’aleshores, s’espera informació sobre les condicions del nou contracte que s’ha de posar en concurs, però la  regidora encara no ha comparegut. En el ple de novembre de dijous passat, va ser per l’absència d’Aiguaviva.

  Guíxols des del Carrer-Entesa lamenta  en una nota “l’hermetisme i la poca voluntat de diàleg que des de fa molt temps ve mostrant el govern”, un fet que, segons denuncien, “impedeix saber cap on va el plec de condicions del nou contracte, pels dos anys de retard previstos i perquè  fins i tot s’ha acudit a una empresa per redactar-lo, sense que per ara es conegui cap resultat”.

  D’entre les qüestions que GdC vol debatre per incloure al nou contracte s’hi troben el pla local Residu Zero -aprovat per una moció del mateix grup-, el model de recollida selectiva que s’aplicarà en els propers anys, els plantejaments per resoldre la problemàtica dels voluminosos, o com s’abordarà de manera integral la neteja de la ciutat,  elements prou importants i que afecten la ciutadania, però també la sostenibilitat de l’entorn i l’economia del municipi.
  Per això la formació dels “comuns” entén que aquesta compareixença és urgent i necessària i critica l’actitud del govern en aquest servei que comporta més de 4 milions d’euros l’any, essent el contracte més important del pressupost municipal.


  El Ple aprova la cobertura de la riera de Sant Amanç

  01/12/2018

  El Ple de novembre, que va tenir lloc aquest dijous, va estar marcat per les obres, ja que el govern hi va portar l’aprovació inicial de tres projectes com són la reurbanització del carrer del Doctor Rovira (130.000 €) – una obra menor en comparació amb les altres dues -, la cobertura de la riera de Sant Amanç (uns 3 milions) i la reurbanització del carrer de Girona (prop d’un milió)

  El projecte que aixeca més expectació és el de la riera, tant per la necessitat de l’obra com pels recels que la mateixa pot comportar en relació al cost i els materials a utilitzar, un cop vists els precedents d’obres costoses fetes en aquest mandat. 
  Així, des de l’oposició, Jordi Lloveras (GdC), va preguntar per la fase d’urbanització, en referència al paviment de la superfície peatonal, així com el mobiliari urbà i l’enllumenat o la previsió de posar-hi jardineres amb plantes.  El govern va declarar que encara no ho sabien, malgrat la magnitud del projecte presentat, i és que la urbanització no va inclosa en aquests 3 milions, als quals caldrà sumar per tant la naixença del nou vial que taparà la riera amb els seus corresponents serveis, un projecte que s’haurà d’encarregar.   
  El mateix regidor va instar el govern a preveure mesures per pal·liar els possibles deterioraments de les parts posteriors dels edificis de l’àmbit de l’obra per integrar-los amb l’entorn paisatgístic urbà.  

  Segons els plans governamentals, es preveu fer el cobriment, de gairebé mig quilòmetre, en quatre fases d’aproximadament tres mesos i mig cadascuna (excepte la segona, que és més curta i duraria dos mesos).
  El primer tram va des del Monestir fins al carrer de la Mercè, amb un cost estimat d’uns 973.000 euros; el segon, fins a la confluència amb la riera de Sant Amanç, amb un cost de 352.000 euros; el tercer (des de la riera de Sant Amanç fins al carrer Llibertat) per 701.000 euros i finalment el quart que continuarà des de la riera de Sant Amanç fins a l’escola Gaziel.

  L’obra, que començaria el 2020, va obtenir l’aprovació del plenari amb els vots favorables del govern i CiU, amb l’abstenció de la resta de formacions polítiques.  L’Ajuntament no vol renovar la concessió al Club de Mar

  28/11/2018

  L’Ajuntament no renovarà la concessió de l’espai públic del Club del Mar, i només permetrà que l’empresa renovi part dels habitatges, segons informa el Diari de Girona.  D’aquesta manera, l’embarcador i l’espai batejat com a  solàrium quedarien fora del permís.

  Ja fa una colla d’anys que l’Ajuntament rep queixes de particulars als quals l’empresa els impedeix l’accés a la zona, malgrat ser un espai públic. Per això ara el Consistori intentarà aconseguir la concessió administrativa d’aquest espai i d’aquesta manera garantir l’accés públic a la zona.

  La concessió de l’empresa que gestiona el Club de Mar finalitzava aquest any i l’Ajuntament ha vist la seva oportunitat per recuperar l’ús públic de la zona, sobretot després que la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat dictés una resolució sancionadora als operadors de la concessió per impedir la servitud de pas en un espai de  domini públic.


  El Cicle Gaudí presenta el film de desembre

  12/12/2018

  El divendres 14 de desembre a les 21:00 arriba a la ciutat una nova pel·lícula del Cicle Gaudí: el film ‘Les distàncies’ de la directora Elena Trapé. Aquesta activitat entra dins del Circuit Estable de Cinema Català i tindrà lloc al Casino Guixolenc (Passeig del Mar, 36-38).

  Les entrades es podran adquirir a la mateixa taquilla i el preu serà de 4.50€ per l’entrada general, 3€ si disposes de Carnet Jove i els socis del Club Vanguardia podran disposar d’un 2×1.

  A més, el Cicle Gaudí aquest desembre t’ofereix l’oportunitat d’entrar en un concurs per guanyar un bitllet del sorteig de la Grossa de Cap d’Any.

  Guanyadora del Premi a la millor pel·lícula, millor direcció
  i millor actriu al passat Festival de Màlaga  L’Olivia, l’Eloy, el Guille i l’Anna viatgen a Berlín per visitar per sorpresa al seu amic Comas que fa 35 anys. Ell no els rep com esperaven i durant el cap de setmana les seves contradiccions afloren i l’amistat es posa a prova.

  Junts descobriran que el temps i la distància poden canviar-ho tot. 
   
  Guió i Direcció: Elena Trapé 
  Guió: Elena Trapé, Miguel Ibáñez Monroy i Josan Hatero
  Música:  Albert Manera
  Intèrprets:Alexandra Jiménez, Miki Esparbé, Isak Férriz, Bruno Sevilla, María Ribera  Presentació de “Contes exemplars”, de Sophie de Mello, a la Biblioteca

  17/12/2018

  El proper dijous 20 de desembre, a les 18’30 h, es presenta a la Biblioteca Pública el llibre “Contes exemplars”, de la poetessa portuguesa  Sophia de Mello, tot i que en aquest cas en la seva vessant narrativa.

  El seu traductor, Francesc Serra Lopes (del col·lectiu guixolenc Nuvoläris) i Ester Xargay, poetessa, vídeo-artista i agitadora cultural ganxona, estaran presents en l’acte.  


  Obertura del carrer Dos de Maig amb nova circulació als voltants

  27/11/2018

  El carrer Dos de Maig, que estava tallat des d’octubre al tram entre Miquel Surís i Cabanyes degut a les obres del parc Central, torna a estar obert provisionalment. 

  A manca encara de la capa d’asfalt – es posarà al desembre en tots els carrers que s’han hagut de tocar –  es recupera la normalitat en aquest vial tan concorregut de la ciutat. 

  El que no canvia, però, és la circulació en un únic sentit ascendent al carrer Rufo, fet que significa que els vehicles que baixin del carrer Dos de Maig es veuran obligats a prosseguir pel tram que fins ara era de carril únic en pujada fins al carrer Camís, que també canvia de direcció, per seguir l’antiga ruta  provinents del mateix Dos de Maig o del carrer Girona, ja que la cruïlla de la Plaça Alabric s’ha suprimit. 

  La modificació també servirà per consolidar les places d’aparcament al carrer Rufo, un cop s’inutilitza un carril de circulació. Les altres alternatives per arribar a la carretera de Palamós són les clàssiques per la rambla Generalitat o per les Eres fins al carrer Santa Teresa.

  Així, des del govern es pretén descongestionar el giratori entre Rufo i l’avinguda Canàries, que ha viscut alguns episodis amb atropellaments els últims anys.

  Els treballs per construir el nou parc segueixen l’agenda i, segons El Punt-Avui, l’alcalde manté la previsió que es pugui estrenar al febrer. De moment, ja hi han plantat diverses palmeres i han desviat tots els subministraments, i els següents passos seran la instal·lació d’unes graderies – la configuració preferida per les obres noves d’aquest govern -, i la plantada de vegetació i gespa. L’aparcament de l’Agglotap es podria inaugurar el desembre, ja que actualment s’hi està aixecant un mur. 


  Retiren unes cinc tones de brossa del bosc

  Una seixantena de voluntaris van participar, diumenge al matí, en una jornada de neteja a les zones boscoses de Pedralta i Bujonis, d’on van retirar gairebé cinc tones de residus que s’hi havien acumulat de mans humanes.

  D’entre els embalums extrets, la majoria eren plàstics (2’3 tones) i runa (una tona), però també es van retirar 800 quilos de rebuig, 400 kilos de mobles, 300 de vidre i 100 de fusta. Sobten també els 100 quilos de restes d’uralita, un material amb fibrociment que pot produir càncer i que cal processar en plantes de tractament.

  La iniciativa va ser possible gràcies a la col·laboració de diverses entitats, com ara el Grup Natura Sterna, la Manduca Cooperativa, el Centre Excursionista Montclar, l’ADF (Agrupació de Defensa Forestal) Gavarres-Marítima), Protecció Civil i l’empresa eco-friendly Sloppy Tunas, amb suport de l’Ajuntament.

  Els voluntaris, dividits per grups i amb suport de diversos vehicles, van transportar les deixalles fins la zona industrial de Sant Feliu, on van classificar la brossa segons el tipus. Per recuperar forces, l’hipermercat Esclat va donar un piscolabis i aigua per no defallir durant la jornada.

  Segons El Punt-Avui, l’objectiu dels impulsors és organitzar fins a quatre jornades l’any en boscos o lleres de rieres i rius, un model que ja funciona amb èxit en els fons marins.


  3-Desembre: Dia Internacional de les persones amb discapacitat

  04/12/2018

  Quan la Convenció de la ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD 1 ), en el seu article 12 expressa literalment que “els estats membres reconeixeran que les persones amb discapacitat tenen capacitat jurídica en igualtat de condicions que les altres en tots els aspectes de la vida”, la primera cosa que ens diu és que fins avui dia els Estats no reconeixien tots els drets de les persones amb discapacitat.

  Les persones, pel simple i genuí fet de ser-ho, tenim els mateixos drets. La CDPD explica i ordena la praxi de com dur a terme aquest fonamental reconeixement de forma real i efectiva.Els i les Síndiques Municipals de Greuges de Catalunya ens reiterem en la decidida defensa de tots els drets de les persones.

  Fent-nos plenament solidaris amb les persones amb discapacitat,   recordem que les polítiques han d’assegurar:
  – que les mesures relatives a l’exercici de la capacitat jurídica respectin els drets,la voluntat i les preferències de la persona;  que no hi hagi conflicte d’interessos ni influència indeguda; que siguin proporcionades i adaptades a les circumstàncies de la persona; que s’apliquin en el termini més curt possible i  que estiguin subjectes a exàmens periòdics per part d’una autoritat o òrgan judicial competent, independent i imparcial.

  Josep Rius Graners

  Síndic de Greuges de Sant Feliu de Guíxols


  “La Rambla” perd oficialment el nom d’Antoni Vidal

  25/11/2018

  La rambla, principal vial del centre ciutat, ja no recorda la figura d’Antoni Vidal, després que prosperés l’any passat la iniciativa de Guíxols des del Carrer (GdC) que censurava el passat esclavista de d’aquest personatge.

  Aquesta setmana s’han posat els rètols nous amb l’escuet “La Rambla” com a nom, tot i que resta oberta l’opció que la comissió de nomenclàtor posi un sobre la taula un altre nom per afegir al simple actual.

  El portaveu de GdC, Jordi Lloveras, ha celebrat la mesura, ja que “amb la col·locació de les noves plaques el deute queda saldat i els milers d’ànimes esclavitzades per fi podran descansar en pau i amb dignitat”.

  També han posat les noves plaques a la  Plaça de la Llibertat, situada en una zona verda a tocar de l’escola Baldiri Reixach, com havia proposat la CUP quan Elena Delgado era la regidora. Malgrat tot, el regidor de GdC Jordi Lloveras recorda que la denominació reivindicada era “Parc de la Llibertat”, no pas Plaça de la Llibertat, però la exregidora Delgado ha donat per bo el canvi.
  Al setembre, la brigada també va col·locar les polèmiques plaques amb la nomenclatura de “Plaça del Mercat – 1 d’Octubre de 2017”, que es van posar sense avisar, generant malestar al CDR local, que havia reivindicat que fos la Rambla la que dugués el nom de la històrica data del referèndum; i que a més, no va esborrar el nom de l’antiga nomenclatura de la Plaça del Mercat “per no crear complicacions” segons van dir des del govern al Ple municipal, quan aquestes complicacions també es tindran ara amb la Rambla, havent esborrat el nom d’Antoni Vidal, i amb qualsevol nom de vial que es canviï, un fet que ja havia criticat MES, amb Pere Albó al capdavant, al·ludint a una “possible por” del govern de posar directament el nom d’aquesta data a la plaça. 


  Dia dels Drets (i deures) Humans

  10/12/2018

  Avui, 10 de desembre, es compleixen exactament setanta anys de l’adopció, per Nacions Unides, de la Declaració Universal de Drets Humans. Un document que constitueix un dels majors avenços en el reconeixement de la dignitat de l’ésser humà.

  La Declaració es va proclamar a París en temps molt difícils per a la convivència. Era l’any 1948 i tot just havien transcorregut tres des del final d’una terrible guerra, que es va estendre a tot arreu i que va deixar milions de morts a més d’infinitat de ferits, refugiats i desplaçats. Una autèntica catàstrofe, la repetició de la qual va tractar precisament d’impedir aquella Declaració que es va adoptar sense vots en contra i amb només un grapat d’abstencions, un senyal clar d’un canvi de rumb i d’un desig de pau entre les nacions.

  Es tracta d’un text de tan sols 30 articles, el contingut dels quals, tot i que breu, resulta molt precís. Són els primers 28 els que van enumerant i detallant els diferents drets de la persona, mentre que els dos últims preceptes ens recorden i exigeixen que, per respectar aquests drets, és imprescindible assumir uns deures inexcusables.

  És aquesta una qüestió que, al meu entendre, demana certa reflexió. Tot i que resulta una obvietat, oblidem amb freqüència que qualsevol dret es correspon amb una obligació: la de respectar-lo i defensar-lo. De vegades el dret queda en una mera formulació i, com a molt, hi ha entre nosaltres la presumpció que són les altes autoritats, les institucions oficials, les que s’han de cuidar que el beneficiari del dret gaudeixi del seu exercici. A escala individual som força exigents per tal que es respectin els nostres drets, però no sempre apliquem idèntica exigència envers la nostra –necessària- obligació primera de respectar els drets dels altres. Aquest respecte ha de provenir de tots.

  Per descomptat que dels governants, de les instàncies oficials i dels col·lectius, però també i sobretot de cadascun de nosaltres a títol estrictament personal.

  La Declaració mateixa, en el seu Preàmbul i en els seus dos últims articles (29 i 30) als quals he fet referència abans, deixa absolutament clara aquesta obligació que ens pertoca a cadascun de nosaltres individualment. No veig necessari transcriure ara i aquí aquests dos preceptes, però sí que recomano la seva atenta lectura com a recordatori i confirmació que en la Declaració de Nacions Unides tenen idèntica importància tant els drets proclamats com els deures que amb ells es corresponen.

  Sí que voldria, però, transcriure la següent frase d’Eleanor Roosevelt, presidenta del Comitè de Redacció de la Declaració Universal de Drets Humans: ​“En definitiva, on comencen els drets humans universals? En petits llocs, prop de casa; en llocs tan propers i tan petits que no apareixen en cap mapa. […] Si aquests drets no signifiquen gens en aquests llocs, tampoc signifiquen gens en cap altra part. Sense una acció ciutadana coordinada per defensar-los en el nostre entorn, la nostra voluntat de progrés en la resta del món serà en va”. La frase, molt afortunada al meu parer, és un missatge perquè tots siguem conscients dels nostres drets, però també dels deures que aquests mateixos drets comporten. És una afirmació, la de Roosevelt, que té especial aplicació a tots els que estem al capdavant d’una Sindicatura o Defensoria local, un espai sens dubte pròxim i petit però des del qual tant podem contribuir al progrés a tot el món.

  Celebrem llavors avui el Dia dels Drets Humans, però fem-ho amb tot el convenciment que la garantia per al seu ple exercici està en la responsabilitat de la nostra assumpció, sense condicions, del deure del seu respecte i de la seva defensa. D’aquesta manera i amb la suma dels nostres esforços individuals, segur que podrem assolir l’objectiu global desitjat i necessari: la plena dignitat de tots els éssers humans.

  Josep Rius Graners, Síndic de Greuges de Sant Feliu de Guíxols


  CICLOTURISME: Creu de les Monges, el Daró i el Ritort.

  07/12/2018

  Ruta pel cor de les Gavarres per anar a trobar l’aiguabarreig del riu Daró amb el Ritort, el primer procedent dels fondals entre can Sitges i can Gironès, i el segon, de recorregut més curt, provinent de Santa Pellaia.

  Travessem el pla de la Verneda fins a les Dues Rieres i, en exigent ascensió, arribem a la Creu de les Monges, una cruïlla en el camí en direcció a Santa Pellaia. D’aquest encreuament arrenca una pista que va carenejant tot passant pels masos de Cal Xai i de Can Seguer, amb vistes esplèndides per tot el muntanyam de les Gavarres, des de Santa Pellaia fins albirar el mateix golf de Roses.
  El camí ja de baixada queda enclotat en la bella i feréstega fondalada de Can Pau Bolida (en runes), lloc a on s’ajunten els dos cursos fluvials; hem de seguir per un camí ascendent paral·lel al riu Daró el qual haurem de travessar en diferents llocs pedalant per un trajecte molt atractiu i força ombrívol fins arribar a Can Castelló de Baix i al Coll de Llumeneres.
  En època de tardor i després de pluges abundants, amb el riu pletòric i sentint el brogit de l’aigua, el recorregut per aquesta vall solitària és encara més encantador. Pel Roquetal, Can Bóta i la Cabra Penjada iniciem el retorn a casa després de les bones sensacions que ens haurà deixat aquest fabulós itinerari de 60 km que ens permet descobrir les entranyes del riu Daró obrint-se pas pel bell mig del massís de les Gavarres.

  Colla Bujonis.


  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies