• Categories
 • GdC reclama la recollida porta a porta davant les estadístiques de l’Agència Catalana de Residus

  13/11/2017
  Contenidors de residus de recollida selectiva a la nostra ciutat (ARXIU)
  Sant Feliu de Guíxols està per sota de dels estàndards que caldrien en recollida selectiva de les escombraries, segons les estadístiques presentades la setmana passada per l’Agència Catalana de Residus. 
  En referència a aquestes estadístiques, Guíxols des del Carrer defensa que només amb el sistema porta a porta pot millorar aquesta situació.
  Segons l’Agencia de Residus de Catalunya, durant el 2016 hi ha hagut una certa millora en el total de la recollida selectiva respecte a l’any anterior, perquè d’un 44% s’ha passat a un 46%.Però cal dir que aquest dos per cent és un avenç massa petit per arribar a complir amb la Directiva Europea de Residus que estableix un 50% de recollida selectiva neta per a l’any 2020. S’ha de tenir en compte que aquest 46% és el percentatge de recollida total i que un cop descomptats els impropis – aquells residus que no estan en el contenidor que pertoca – el nivell de recollida neta situa Sant Feliu de Guíxols al voltant del 41%.
  Per altra banda, l’indicador de generació de residus – els quilos que es generen diàriament per persona – ha experimentat també una petita millora en relació a l’any anterior, passant de 1,82 kg a 1,81 kg,  però molt lluny dels 1,20 kg que marquen els estàndards per a l’any 2020.
   
  En aquest sentit, Guíxols des del Carrer-Entesa (GdC-E) recorda que el municipi porta anys “estancat” en aquests percentatges de recollida selectiva (al voltant del 40%) i de generació de residus (al voltant del 1,80 kg/hab/dia), punt amunt o punt avall, i que “sembla demostrat que la situació no millorarà encara que es posin més contenidors o es canviïn de lloc”, i posa en evidència que, a dia d’avui, portar els residus de rebuig a l’abocador resulta encara més barat que portar-los a reciclar; però que “la tendència s’està invertint”. De fet, segons GdC, el cànon per les escombraries que van a l’abocador (la fracció resta) tindrà un augment significatiu durant els propers anys, passant progressivament dels actuals 24,50 € per tona als 47,10 € l’any 2020; és a dir, que amb percentatges semblants als actuals, el rebut de les escombraries dels veïns pujarà considerablement.
  GdC-E apunta que cal fer servir “un sistema diferent” per superar aquesta barrera. Donat que, segons dades de la pròpia Agència de Residus de Catalunya, no hi ha avui cap municipi que sense el mecanisme del porta a porta hagi arribat al 50% de recollida selectiva neta i que, per contra, els municipis que recullen porta a porta es situen tots entre el 65 i el 80%, la formació declara que “es demostra que els motius d’aquest sistema, a banda de les millores mediambientals, són també clarament econòmics” alhora que es pregunta “quan coneixerem el nou plec de condicions del contracte d’escombraries que, en el seu moment, el govern de la ciutat va anunciar pel passat mes de setembre”.

  No es poden fer comentaris


  Últimes Notícies

  (c) A.C.O.G., 2018. - NIF G55273130 Tribuna Ganxona, diari digital de Sant Feliu de Guíxols - Versió 2.0

  Aquest lloc web utilitza cookies per tal que tinguis la millor experiència d'usuari. Si segueixes navegant estàs donant el teu consentiment per a l' acceptació de les esmentades cookies i l' acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç par a més informació.plugin cookies

  ACEPTAR
  Aviso de cookies